De keren dat ik per maand op Facebook kijk kun je op een hand tellen, maar toen ik via een link  “Onder de loep Marcel Pol” zag staan was ik gelijk geïnteresseerd. Een stukje over Marcel Pol, keeper van mijn HODO, wilde ik wel gelijk lezen.

Echter het stukje was heel anders dan ik verwacht had. Marcel Pol werd hierin bewierookt en over al die zaken was ik het helemaal met de schrijver eens: Marcel is een topgozer en een aanwinst voor elke vereniging. Totdat Jan besloot lekker makkelijk te scoren door te stellen dat HODO en Hollandscheveld niks voorstelden en we beter andere dingen konden gaan doen dan ons bezighouden met voetballen. Normaal geen enkel probleem want iedereen mag zijn mening geven, hoe kortzichtig die ook is, maar sommige zaken lieten me niet los. Zodat ik besloot ook maar eens te reageren op de column, geschreven door Jan Blokken. Jan die zichzelf omschreef als een fanatieke HZVV 4 speler.

Allereerst ben ik blij dat je ( ik hoop Jan, dat ik je met je mag aanspreken ) bij ons op het mooie sportpark kwam kijken. Een sportpark dat prachtig tussen de bossen ligt en door de vele vrijwilligers van HODO voor het grootste gedeelte moet worden onderhouden. Het enige wat de gemeente Hoogeveen bij HODO doet is blijkbaar het wekelijkse maaiwerk, bemesten en tijdens de winterstop op de velden een halve woestijn aan zand deponeren. ( Waarom dat is, is me tot op de dag van vandaag niet duidelijk. )

Heel anders waarschijnlijk dan wat je gewend bent op het sportpark van HZVV. De gemeente doet hier waarschijnlijk niet alleen het onderhoud, maar heeft met veel gemeenschapsgeld echt een ‘kunstgrasoase’ aangelegd. Een sportaccommodatie zoals je die maar zelden tegenkomt.

Jammer maar helaas dat deze ‘oase’ niet veel sfeer uitstraalt.

Toen je ons sportpark binnenkwam stonden onze vrijwilligers dan weer voor je klaar om je een kaartje en een programmaboekje te verkopen, die voor een derdeklasser prima van prijs zijn. Niet een over-de-top-prijs die je wel eens bij een zaterdaghoofdklasser ziet.

Daarna wandelde je het terrein op met je kaartje en programma en verbaasde je je dat er niemand was die je raar aankeek met een blik van; “wat moet hij hier nou”.

Dit laatste overkomt nogal eens een voetballiefhebber uit de buitendorpen wanneer hij eens bij HZVV gaat kijken.

Maar je stond waarschijnlijk gezellig te midden van een paar honderd man publiek.

Het publiek dat wekelijks de weg naar het sportpark weet te vinden, tijdens de wedstrijd best wel eens kritisch kan zijn en soms best cynisch is over bepaalde spelers. Maar meestal als de wedstrijd is gespeeld, alles wel weer vergeten is wat er tijdens de wedstrijd misging. Want dan wordt het HODO-terras onder het genot van een flesje bier of een andere versnapering het belangrijkste speelveld. Dan is het weer genieten geblazen te midden van mijn vele HODO-vrienden. Iets wat jij dus klaarblijkelijk alleen met de spelers van HZVV 4 hebt. De beleving bij HODO is eigenlijk voor alle leden van de kleinere dorpsverenigingen van toepassing: gewoon gezelligheid hebben met elkaar.

Het spel dat HODO tegen Ter Apel liet zien zal wel niet aan jouw standaard voldoen, maar je had wel het geluk om te mogen staan kijken naar een lichting jonge talentvolle voetballers die zeker niet het beste spel uit de regio laten zien, maar wel elke week hun stinkende best doen. Waarvan de wekelijks uitblinkende Marcel Pol er zeker een van is.

Maar ook andere jeugdige voetballers zoals Boy Schonewille, Marc ten Cate, Jorn Smit, Ruben Profijt, Jorny Otten en Ricardo Benjamins geven wekelijks alles voor hun club.

Jongens die uit het dorp en uit de eigen jeugd van HH’97 komen en niet meer uit alle windstreken zoals voorheen nog wel eens het geval was. Een keuze die HODO nu bewust heeft gemaakt. Wat niet wil zeggen dat er geen jongens en meiden uit de andere dorpen welkom zijn bij HODO. Natuurlijk wel, wij zijn een gezellige dorpsclub voor iedereen. Bij HZVV ligt dit allemaal anders, maar daar zijn jullie natuurlijk ook een grote vereniging voor. Een vereniging uit ‘de stad’.

De jongens die ik hierboven noem, staan aan het begin van een geweldige voetbalcarrière. Maar die kunnen door hun jeugdigheid en het gebrek aan body, best wel eens een hele slechte wedstrijd spelen.

Een groot pluspunt voor deze jongens is dat ze wekelijks mogen trainen onder André Blom. Een geweldige hoofdtrainer die prima zou passen als hoofdtrainer bij HZVV ( zoals in het verleden is gebleken ) maar gelukkig heeft gekozen voor de visie en toekomstplannen van ons bestuur.

Andre Blom is een trainer die deze jonge jongens per week beter maakt, zodat ze in de toekomst misschien m.b.v. wat geld bij jou club HZVV willen voetballen. Zoals HZVV nu ook deze zomer Jos Fidom en Alex Zomer hebben gehaald. Jongens die hun roots in Hollandscheveld hebben liggen.

Wat jou misschien langs de lijn niet is opgevallen ( maar wat zeker het geval is ) is dat de vereniging HODO weer leeft zoals nooit tevoren, de vereniging bruist op alle fronten.

Dat het bestuur er dus voor kiest om tv Drenthe niet toe te laten, om een documentaire te maken over de vrije val van voetballend HODO, waarin ze wilden laten zien hoe we zijn afgegleden van meevoetballen in de top van de eerste klasse naar degradatievoetbal in de derde klasse. Dat ze daar niet de gelegenheid voor krijgen, is binnen HODO eigenlijk vanzelfsprekend.

Negatieve publiciteit die we niet wilden in een periode waarin we vooruit moesten.

Dat het bestuur hier dan niet aan mee wil werken lijkt me dan ook niet meer dan normaal.

Zeker als je bedenkt dat hetzelfde tv Drenthe in de goede tijden van HODO, toen ook wij net als HZVV 6x het Protos Weering toernooi wonnen, ook nooit op ons sportpark wilde komen filmen.

Je club in een slecht daglicht stellen moet je natuurlijk nooit toelaten, dat moet jij toch ook vinden,Jan. Dat zou het bestuur van HZVV ook niet toelaten.

Dat tv Drente geschokt was en er een eigen draai aan heeft gegeven zegt genoeg over deze zender.

Dat we net zijn begonnen met allerlei veranderingen binnen HODO en dat we als vereniging nog een lange weg hebben te gaan voordat we weer zijn waar we een aantal jaren geleden stonden, is voor iedereen binnen het bestuur van HODO en binnen de hele vereniging wel duidelijk.

Want daar moet ik de door jou zo bekritiseerde Jordy Beeksma gewoon gelijk in geven. De jeugdopleiding van HH’97 zal stappen moeten maken. Om jaarlijks spelers voor het eerste klaar te stomen. Daar zijn de besturen van beide clubs hard mee bezig en als Jordy Beeksma zijn visie daarin met ons wil delen zou dat zeer mooi zijn. Misschien dat hij zijn jeugdliefde daar met zijn kennis, dan weer een stapje in vooruit kan helpen.

Maar vergeet echter niet Jan dat je de kleinere buurtclubs nooit moet onderschatten.

Zo wilde HZVV ook niet dat andere clubs delen in de winst of ook wedstrijden zouden hebben op hun terrein tijdens het Offereintoernooi. Het leek erop dat het grote graaien was begonnen.

De buurtclubs staken echter de handen ineen en prompt was er het Prent Dorpentoernooi. Dat door de bezoekers van de site Voetbal Hoogeveen bijna unaniem werd uitgeroepen als een leuker en gezelliger toernooi dan het Offereintoernooi.

Het Offereintoernooi waar je relatief veel geld moet betalen voor wedstrijden op niveau, maar die door het gebrek aan toeschouwers meestal uitmonden in nietszeggende wedstrijdjes.

Terwijl het Prent Dorpentoernooi misschien qua niveau minder is, maar de onderlinge rivaliteit en spanning veel vergoedt. Dit blijkt wel uit de grote publieke belangstelling tijdens de poulefase en op de finaledag. Waardoor je misschien zelfs wel zou kunnen zeggen dat het Prent Dorpentoernooi voor veel mensen in de regio Hoogeveen een mooier toernooi is.

Als slot wil ik zeggen dat ik persoonlijk HZVV een van de mooiere clubs uit Hoogeveen vind. En dat iedereen die HZVV een warm hart toedraagt, zich zeker niet in zijn wiek geschoten moet voelen door deze column.

Gezonde rivaliteit is alleen maar goed, de rivaliteit die misschien wel tot uiting kan komen in een vriendschappelijke wedstrijd tussen HZVV 4 en HODO 4. Zodat ik Jan Blokken ook eens persoonlijk kan ontmoeten.

Een column is per slot van rekening ook maar gewoon een stukje hersenspinsel om mensen te laten nadenken en te prikkelen en dat is jou Jan zeker gelukt.

En daar is zeker niks mis mee zolang je je waardeoordeel over andere clubs maar niet te snel geeft zonder de achterliggende gedachten te kennen. Want dat is wel heel gemakkelijk Jan!!!!

MVG

speler HODO 4

Click edit button to change this text.