Gister presenteerde Ajax het nieuwe thuistenue voor het seizoen 2018/2019 zoals ieder jaar zijn de meningen over het tenue verdeeld.
Het is niet de vraag of er verdeeldheid is, maar meer de vraag hoe de verdeeldheid is. In dit geval lijkt de balans door te slaan naar het negatieve. Maar ik durf echter wel te stellen dat men het nooit unaniem eens zal worden over het ontwerp van een tenue. Waar moet het Ajax shirt aan voldoen om het enigszins in de smaak te laten vallen bij een groot deel van de achterban?

Het materiaal waarvan het shirt gemaakt is, is van belang. De stof van het thuisshirt seizoen 2009/2010 kon echt niet.

Thuisshirt Ajax 2009/2010

De Adidas strepen zijn veel supporters een doorn in het oog, zeker als de strepen ook nog doorgetrokken worden op de zij zoals in de afbeelding hierboven.
Aan de strepen van Adidas ontkomt Ajax niet zolang beide partijen contractueel aan elkaar vast zitten, na dit seizoen loopt de huidige overeenkomst met Adidas af, veel supporters hopen dat Ajax overstapt naar een merk dat minimaal zoveel, liefst meer betaald, maar minder prominent op het shirt aanwezig is en ‘mooiere’ shirts ontwerpt. Jullie weten, een Ajacied is niet snel tevreden en dat zal bij een nieuwe sponsordeal met een ander merk zeker niet anders zijn.
Maar goed, terug naar de strepen, als die al op het shirt staan, hebben ‘we’ ze het liefst zo onopvallend mogelijk. strepen in het wit, op een witte mouw kan nog, maar rode, of zwarte strepen kunnen veel Ajax fans echt niet mee leven, zeker niet als ze niet alleen op de mouw staan.
Wat verder van belang is, is de kleur rood, het moet een mooie kleur rood zijn, donkerrood wat mij betreft en niet zoals in 2009/2010 tegen oranje aan.
Het shirt moet natuurlijk getailleerd zijn, niks is zo lelijk als die tenues die zo wijd om je lichaam heen zitten, ze moeten zitten zoals ze zaten bij Jan Vertonghen,
die na z’n goals altijd graag liet zien dat hij bijna uit zijn shirt scheurde.
Als jullie dachten dat we er hiermee wel zijn? nee. Natuurlijk niet. De rode baan op het shirt, mag volgens de één niet te breed en de ander heeft daar weer veel minder moeite mee.
De breedte van de rode baan is niet alleen belangrijk, hij moet natuurlijk ook doorlopen over het hele shirt, dus we willen één rode baan en niet één op de voorkant en één op de achterkant.
De hals moet natuurlijk een V-hals zijn, geen ronde en de (hoge) kraag mag natuurlijk niet ontbreken. Er mogen best details in het shirt worden verwerkt, maar zeker niet te opvallend.
Last but not least de 3 sterren en het logo moeten natuurlijk geborduurd zijn en niet geplakt. Ga er maar aan staan als sponsor zijnde om jaarlijks een nieuw shirt te presenteren dat onderscheidend is van de anderen, maar voldoet aan onder andere bovenstaande eisen. Niet te doen natuurlijk.
De sponsor die hier aan wil voldoen en jaarlijks minimaal hetzelfde bedrag op wil hoesten als Adidas doet en heeft gedaan mag zich melden.

Als we bovenstaande in ogenschouw nemen valt over het nieuwe thuis tenue weer genoeg te klagen, de rode baan is ‘te’ breed, de Adidas strepen zijn ondanks dat ze niet doorgetrokken zijn tot op de zij,
wel rood, er is geen hoge kraag en de kraag is bovendien niet in dezelfde kleur als de rest van de rode baan, de hoofdsponsor staat weer heel prominent en wat mij betreft iets te op het shirt, wat was het fijn in de tijd van ABN Amro toen de naam van de bank verticaal aan de zijkant op het shirt stond en zoals het nu ook het geval is op de prachtige jeugdtenues. Over de broek en sokken kan ik kort zijn,
alleen als die strepen op de zijkant van het shirt staan, wat wij Ajacieden natuurlijk niet willen, mogen de strepen ook op het broekje en de sokken, de strepen staan nu niet op de zijkant van het shirt, maar wel op het broekje én op de sokken. We kunnen er niet aan ontkomen dat we zien dat de shirtsponsor Adidas is en dat is eigenlijk het grootste kritiekpunt. Te veel Adidas. Toch vind ik het al met al geen onaardig tenue, hopelijk gaan we er een mooi seizoen mee en in beleven, maar ik kijk ook wel uit naar een nieuw merk en nieuwe ontwerpen.

Ajax shirt 2018/2019