Woensdag 18 mei 2016 schreef HZVV vol trots op de eigen website dat vijf 17-jarige spelers de kans zouden krijgen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarmee leek de club aan te willen geven dat jonge jongens uit de regio bij HZVV op het goede adres zijn en dat zij nadrukkelijk de kans zouden krijgen op speeltijd in het eerste elftal. Op 21 maart 2018 maakte HZVV bekend dat Fabian Stevens (ONS Sneek) en Daan Wijma (oranje Nassau) de HZVV gelederen komen versterken, daarmee geeft HZVV een signaal af dat het nog geen twee jaar later een totaal andere weg in gaat slaan. Ook dit zijn natuurlijk jonge spelers, maar kwamen ze eerst nog uit de Weide, Elim, Pesse en Hoogeveen, nu komen ze uit Groningen.

In de verzorgingsruimte van clubman en verzorger Harm Pronk hangen teamfoto’s van de selecties door de jaren heen, die teamfoto’s hebben allemaal een ding gemeen. Het zijn vrijwel allemaal teams met een regionaal karakter, zo zou het toch ook moeten zijn? Vanaf volgend seizoen staat er een team met jongens die komen van heinde en verre. Natuurlijk degradeerde HZVV tot nu toe (vrijwel) altijd direct uit de hoofdklasse nadat het was gepromoveerd. Maar hoe erg is dat nou echt? Twee jaar geleden was er lange tijd zicht op lijfsbehoud en ook dit jaar is die kans er nog zeker, maar zijn de keuzes die nu gemaakt worden de juiste? Moet je het niveau waarop je wil spelen prefereren boven je eigen identiteit? Het enige wat het eerste elftal van HZVV straks nog gemeen heeft met de rest van de vereniging is dat zij gebruik maken van dezelfde accommodatie en dat ze spelen in dezelfde clubkleuren. HZVV 1 lijkt steeds verder af te staan van de rest van de vereniging. Een Feyenoorder met een Ajax shirt maakt hem nog geen Ajacied, het dragen van een HZVV shirt maakt je toch nog geen ‘Cockse’.

Op zaterdagmiddag komen er op het Bentinckspark al niet zoveel supporters kijken, dat zal er op deze manier waarschijnlijk niet beter op worden. Natuurlijk is het voor HZVV een gezonde ambitie om structureel in de hoofdklasse te willen spelen, maar wil je dat ook met een onherkenbaar team? Een team waar de rest van de club zich niet mee kan identificeren? Als jeugdspeler wil je graag komen kijken naar spelers die dezelfde route hebben afgelegd als jij graag wilt afleggen, als jeugdtrainer wil je graag kijken naar de spelers die jij training hebt gegeven. De drang om op zaterdagmiddag bij het eerste elftal te gaan kijken zal er niet groter op worden met spelers uit Groningen. Iemand uit Elim komt wel kijken bij Doldersum, maar die komt vast niet naar Hoogeveen om Wijma aan het werk te zien.

Daley Blind heeft het bij Ajax gered omdat hij de kans kreeg onder Frank de Boer. Ook nadat hij vaak opzichtig faalde behield de Boer het vertrouwen in Blind. Uiteindelijk schitterde hij op het WK in Brazilië en verdiende hij een transfer naar Manchester United. Wie is straks de Daley Blind van HZVV? Ook volgend seizoen zullen er ongetwijfeld weer jonge spelers de kans krijgen in de voorbereiding, maar hoe groot is de kans dat die spelers uit de eigen opleiding het ook gaan redden? Er worden vast geen spelers van ONS, ACV en Oranje Nassau gehaald om in het 2e te laten voetballen. Trainer Gert van Duinen is een trainer die niet bang is om jonge spelers voor de leeuwen te gooien, maar die jonge spelers gaan die concurrentiestrijd niet winnen. Iemand die in de derde divisie, hoofdklasse of de top van de eerste klasse heeft gespeeld, heeft een behoorlijke voorsprong op iemand die uit de onder-19 (4e divisie) of tweede elftal (reserve eerste klasse) komt.

Het is een utopie om te denken dat je met alleen ‘eigen’ jongens structureel in de hoofdklasse gaat spelen. Zeker niet als ze zijn van het niveau Pim de Jonge en na een aantal jaren in HZVV 1 een stap hogerop maken, maar hoeveel clubjongens staan er volgend seizoen nog aan de aftrap? Yannick Manusiwa is momenteel de enige speler die de gehele jeugdopleiding heeft doorlopen en kan rekenen op veel speelminuten in het eerste. Je kan merken dat supporters daar terecht erg blij mee zijn. Met Streutker, Joao en ten Brinke heeft HZVV meer spelers die veel spelen en een (groot) deel van de jeugdopleiding hebben doorlopen en die dit seizoen veel speeltijd krijgen. Ik denk dat maar weinig hoofdklassers dat kunnen zeggen, dus dat is iets om trots op te zijn denk ik, waarom zou je dat overboord gooien? Naast de jongens die (een deel van) de eigen opleiding hebben doorlopen, heeft HZVV met onder andere Hup, Zomer en Fidom spelers die op nog geen 10 kilometer verder zijn opgegroeid. Juist dat is iets om op voort te borduren. Met Ronkes, Strijker en ten Brinke schommelen tussen eerste- en hoofdklasse of met Stevens, Popovic of Djababoe in de hoofdklasse.. Ik zou het wel weten.

Wat is het perspectief van een talentvolle jeugdspelers bij HZVV voor de komende jaren als er op jouw positie een speler speelt die gehaald is van ACV? Natuurlijk stel je een selectie niet pas in mei samen, maar de kans bestaat dat je straks in de eerste klasse noord speelt met spelers als Wijma, Bangura, Valente, Dzemidzic, Popovic, Stevens en Djababoe. Dan ben je in maart waarschijnlijk al kampioen, maar wel met een team vol spelers waarvan niemand over 5 jaar nog weet waar ze spelen. HZVV lijkt te hebben gekozen voor een nieuwe koers en het zou mooi zijn als men dat ook communiceert dan weet de rest van de club in ieder geval waar men aan toe is.