Stel je eens voor, je meldt je aan bij een voetbalvereniging, je weet niet in welk team je komt, op welk veld je moet trainen, wie je trainer is, als die er überhaupt is. Er ontbreken ballen, er is geen wedstrijdkleding, de scheidsrechter of tegenstander is er niet… Het lijkt allemaal vanzelfsprekend dat er mensen zijn die hun vrije tijd inleveren om jou een fijne tijd te bezorgen. Zonder vrijwilligers houden sportverenigingen op te bestaan, zij maken de club. Tijd om hen te bedanken.

Als je in het weekend vroeg een uitwedstrijd hebt, is er iemand nog eerder dan jij op de club om ervoor te zorgen dat het ballenhok open is, zodat jij een warming-up kunt doen mét bal. Als je dan aankomt en om kunt kleden in een schone kleedkamer op een schoon sportpark, komt dat omdat er mensen zijn die daarvoor gezorgd hebben. Stel je eens voor dat er niemand zou zijn die de kleedruimtes schoon maakt. Dat je op maandagavond voor en na de training om moet kleden en moet douchen in een hok zoals het is achtergelaten door het laatste team dat er heeft omgekleed. Met tape, pleisters, modder, tampons en weet ik wat allemaal nog meer. Moet je niet aan denken toch? Niet iedereen hanteert de kleedkamer regel der kleedkamerregels ‘laatste 2 ruimen op’. Het is een kleine moeite om deze mensen even te helpen en de bekertjes in de prullenbak te deponeren en een trekker door de kleedkamer te halen.

 

Als je lekker kunt voetballen op een natuurgrasveld, waarbij de lijnen gekalkt zijn en het veld strak gemaaid is komt dat omdat mensen daar doordeweeks, als er geen voetbalactiviteiten zijn, voor zorgen. We lopen allemaal toch te mopperen als het gras te lang is? Maar als het veld wel lekker gemaaid is, is er niemand die de groundsman even een schouderklopje geeft omdat we het allemaal vanzelfsprekend vinden dat het allemaal gedaan wordt. Realiseer je dat de man in het zwart de wedstrijd in goede banen probeert te leiden omdat hij het leuk vind, maar ook omdat jij dan je hobby uit kunt oefenen. Ook de bekende clubscheidsrechter die een gehaktballetje te veel op heeft en de middencirkel niet uit komt doet dat voor jou. Kun je het zelf beter? https://www.knvb.nl/assist/assist-scheidsrechters/opleidingen

Na afloop van een training of wedstrijd iets eten of drinken in de kantine? Dat kan dankzij de mensen die er voor zorgen dat er voldoende voorraad is en omdat er mensen bereidt zijn hun vrije ochtend, middag of avond op te geven om jou van een patatje, zakje chips, of biertje te voorzien. Dit terwijl ze ook lekker uit hadden kunnen slapen, langs de lijn hadden kunnen gaan staan, boodschappen hadden kunnen doen, hadden kunnen gaan shoppen of lekker op de bank voor de tv hadden kunnen gaan hangen. Dat doen ze niet, ze staan daar voor jou, wie moet anders die kroket uit het frituurvet halen? Wist je dat bestuurders hun huwelijk op het spel zetten omdat er weer zo nodig vergaderd moet worden bij hun cluppie om brandjes te blussen, om een beleidsplan te schrijven, om een begroting op te stellen? Wist je dat de andere activiteiten bij jouw vereniging zoals bingo, klaverjassen, darten, een FIFA toernooitje en noem maar op niet mogelijk zijn zonder mensen die dat willen organiseren? Wist je dat de leider van jouw team schema’s maakt en allerlei randzaken regelt zonder er ook maar een rode cent voor betaald te krijgen?

Het feit dat jij de dag na je wedstrijd de uitslagen van de andere wedstrijden in jouw competitie en de ranglijst kunt zien komt omdat er mensen zijn bij jouw vereniging die dat doorgeven. Alle teamkleding die jouw team aan het begin van het seizoen ontvangt wordt geregeld door deze mensen. Wist je dat er mensen zijn die alles in het werk stellen om sponsoren aan de club te binden zodat kapotte ballen, kleding of netten vervangen kunnen worden? Leuk hè? Al die foto’s, video’s, verslagen en nieuwsberichten op de diverse clubkanalen, weet je wie dat doen? Precies. Zo zijn er nog tal van vrijwilligersfuncties binnen jouw vereniging die er voor zorgen dat jij je alleen druk hoeft te maken of je je kicksen bij je hebt. Of je nou uit of thuis speelt, of de tegenstander nou met de punt naar achter of met de punt naar voren speelt en of je de bal voor of na de stuit moet nemen.

Ik sprak laatst iemand die al zo’n 30 jaar werkt als vrijwilliger op de zondagochtend in een voetbalkantine. Ze heeft zelf niks met voetbal, weet de uitslag van de wedstrijden vaak niet eens, is ooit eens gevraagd en is nooit meer weg gegaan. Het is ‘maar’ 1x in de maand, maar voor clubs zijn deze mensen goud waard. Ooit eens gevraagd, nooit meer weggegaan, al 30 jaar lang. Dus ook al heb je geen (voetballende) kinderen, ook al heb je zelf niks met voetbal er is bij de vereniging bij jou in de buurt ongetwijfeld een klusje waar jij geschikt voor bent.  Kun jij goed patat bakken, lijkt het je leuk om onderdeel te maken van de schoonmaak ploeg, heb je bestuurservaring, of wil je de kledingcommissie ondersteunen? De club ontvangt je met open armen. Er zullen genoeg mensen zijn die behoefte hebben aan meer sociale contacten, geen plek die daarvoor zo geschikt is als de plaatselijke sportvereniging. Ik spreek eigenlijk nooit voor anderen, moet je eigenlijk ook niet doen vind ik, maar ik maak voor deze keer een uitzondering en wil deze mensen namens jou en mezelf via deze weg laten weten dat we enorm blij met ze zijn, dat we jullie waarderen en dat we hopen dat jullie het nog zolang mogelijk blijven doen. Wie wil jij graag bedanken en waarom?