‘Alteveer en Rik Udema per direct uit elkaar.’
Dit bericht was de aanleiding voor het schrijven van een column over dit onderwerp. Het is me een doorn in het oog met welke regelmaat clubs en trainers in het amateurvoetbal vroegtijdig uit elkaar gaan. De mensen die regelmatig websites over nieuws in het amateurvoetbal afstruinen kunnen beamen dat het schering en inslag is.
Zomaar wat (regionale) clubs die in de afgelopen maanden/jaren hun hoofdtrainer om verschillende redenen nog voordat het contract ten einde liep zagen vertrekken:

  • Alteveer
  • SVN’69
  • HODO
  • Ruinerwold
  • VCG
  • Hoogeveen
  • FC Meppel
  • Weerdinge
  • SC Emmeloord

Natuurlijk kan er eens een keer een onwerkbare situatie zijn ontstaan. Als de trainer het doet met de vrouw van de keepertrainer of vriendin van de centrumspits kan ik begrijpen dat je hem op staande voet ontslaat, maar als er voetbaltechnische zaken aan het wegsturen van de trainer ten grondslag liggen moet de clubleiding goed in de spiegel kijken. Het is niet zo dat in al deze gevallen de club de trainer wegstuurde, in sommige gevallen nam de trainer zelf het besluit om te vertrekken. Echter in te veel gevallen zet een club de trainer zelf op straat. Die clubs hebben zelf het hardst gefaald.

We mogen de hoofdtrainer best beschouwen als een van de belangrijkste mensen binnen de vereniging, zeker op technisch gebied. Hij is je visitekaartje en strijkt in de meeste gevallen het meeste geld op. Waarom gaan clubs dan zo onzorgvuldig te werk bij een benoeming? Ik neem jullie mee in het proces dat het gros van de clubs doorloopt in de ‘zoektocht’ naar een nieuwe trainer. Vanaf het moment dat bekend gemaakt wordt dat club X een nieuwe hoofdtrainer nodig heeft, zullen er sollicitatiebrieven binnen komen. Op basis van CV en motivatiebrief zal er een schifting plaats vinden, heb je een mooi rijtje club achter je naam staan en kun je een goede motivatiebrief schrijven? Dan sta je al met 3-0 voor. Heb je dat niet? Dan sta je al op een onoverbrugbare achterstand. Vervolgens zullen de op basis van eerder genoemde criteria de best geachte kandidaten uitgenodigd worden voor één of meerdere gesprekken en wordt er uiteindelijk een knoop doorgehakt. Vertel mij eens, wat zegt het schrijven van een brief over de kwaliteiten van iemand als trainer? Waarom stellen clubs hun nieuwe trainer dan aan op basis van zaken waar hij de rest van zijn tijd bij jouw vereniging niet meer mee te maken zal krijgen?

Ben Batterink was trainer bij ‘de slechtste club van Drenthe’ (Zie beelden RTV Drenthe: https://www.youtube.com/watch?v=kXWMXHD7AGk). Na 3 jaar assistent geweest te zijn bij HZVV werd hij opeens trainer bij Vitesse’63. Had Vitesse’63 ook voor Ben gekozen zonder zijn jaren als assistent bij HZVV? Ik zeg hierbij niks over de kwaliteiten van Ben als trainer, maar wel over het traject dat in dit geval Vitesse’63 heeft doorlopen. Ik durf wel te stellen dat Ben zijn uitverkiezing heeft te danken aan zijn jaren bij HZVV. Het zou best zo kunnen zijn dat de keuze goed is uitgepakt, maar clubs laten te veel aan het toeval over.

Als clubs de opvolger van de huidige hoofdtrainer nog niet in huis hebben, dan is het veel zinvoller om een trainer te gaan ‘scouten’. Een trainer 2 weken ‘anoniem’ aan het werk zien bij de vereniging waar hij op dat moment werkzaam is, is zinvoller dan welk standaard sollicitatiegesprek of motivatiebrief dan ook. Heracles Almelo is een goed voorbeeld hoe men te werk zou moeten gaan. Zij lieten bijvoorbeeld een aantal kandidaten een wedstrijd van Heracles analyseren en hun analyse presenteren aan de clubleiding. Waarom zou een amateurclub dat niet kunnen doen? Waarom zou je niet een aantal kandidaten een of meerdere trainingen bij een team van jouw vereniging laten verzorgen?
Waarom zou je een trainer niet een wedstrijdbespreking laten doen bij jouw onder-19 team? Ik zeg niet dat sollicitatiegesprekken overbodig zijn, zeker niet, maar iemand aanstellen op basis van een brief, een cv en 2/3 gesprekken vind ik wel wat magertjes.

Wat ook een veel voorkomend probleem is, is dat men te lang doorgaat met een bepaalde trainer, zeker bij (kleinere) amateurclubs waar het verloop binnen de spelersgroep jaarlijks beperkt blijft moet je waken voor een overschrijding van de ‘houdbaarheidsdatum’ van een trainer. Spelers die al een tijdje in een eerste selectie spelen hebben het waarschijnlijk allemaal al eens meegemaakt, in veel gevallen wordt er al in oktober / november gepolst in de spelersgroep hoe men aankijkt tegen het eventueel langer aanblijven van de huidige hoofdtrainer. Zeker in het begin van het seizoen is het gevoel vaak nog positief. Spelers zijn nog weinig teleurgesteld, er zijn nog geen degradatie ‘zorgen’ dus de kans dat men instemt met een langer verblijf is aanzienlijk. Er wordt dan echter wel een beslissing genomen over de komende 20 maanden! Dat is een vrij lange periode. Grote kans dat een deel van de selectie in maart veel minder positief is over het functioneren van een trainer. Dan moet je nog zo’n 16 maanden samenwerken. Waarom wordt er niet rond februari / maart een beslissing over de toekomst van een trainer genomen? Wedden dat dat een hoop ontslagen scheelt? En dan heb ik het nog niet eens over wat voor effect het kan hebben op een groep als men besluit niet door te gaan met een hoofdtrainer. Ook die beslissing kan beter genomen worden in maart dan in november.

Een van de oorzaken waarom clubs steeds sneller een beslissing nemen over het al dan niet verlengen van een hoofdtrainer is de gekte op de ‘spelersmarkt’. Spelers worden steeds vroeger in het seizoen benaderd en omdat ‘iedereen’ er aan mee blijft doen komt ook de trainerscarrousel sneller op gang, want een trainer wil ook graag een stem hebben in het samenstellen van de selectie waar hij mee moet gaan werken. Een oplossing zou kunnen zijn om de overschrijvingstermijn op te schuiven naar minimaal 15 juli. Dat geeft clubs, spelers en trainers meer tijd om een goede beslissing te nemen over de toekomst.

Voetbal Hoogeveen is altijd op zoek naar mensen met een mening over voetbal en die daar over willen schrijven. Lijkt het jouw leuk om wat voor Voetbal Hoogeveen te betekenen? Neem dan contact op per mail met sander@voetbalhoogeveen.nl.