Foto: Jochem van de Weg

Keepers zijn bijzondere jongens. Net als drummers in een band staan ze achteraan en doen hun eigen ding in groepsverband. Ze zijn onmisbaar in een team en toch staan ze er nooit voor de volle honderd procent middenin. Want daar zijn ze net te bijzonder voor. Drinkt het team bijvoorbeeld cola dan drinkt de keeper Rivella. Doucht het team met Axe dan doucht de keeper met Badedas. Zingt het team mee met De Jeugd van Tegenwoordig of Typhoon dan warmt de keeper het liefst up met de Foo Fighters en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik ken de ins en outs van HZVV-keeper Hidde Streutker niet, maar bij hem zal het vast niet anders zijn. De veldspelers van HZVV lijken mij over het algemeen van het type dat iedere aflevering van Breaking Bad uit zijn hoofd kent, maar Hidde lijkt mij meer een man voor Suits. Al vraag ik me terwijl ik dit schrijf steeds meer af of de standaard keeperswetten nog wel voor Hidde gelden? Want hij is allang niet meer de keeper van HZVV, hij is inmiddels uitgegroeid tot de goalie. Ja, nou en, denkt u misschien. Zit er dan verschil tussen keepers en goalies?

Absoluut.

Keepers houden ballen tegen, goalies pakken punten voor het team. Keepers trappen ballen uit, goalies voetballen mee. Keepers reageren zich af op doelpalen als ze een fout maken, goalies zweefduiken het van zich af en stijgen overal boven uit. Keepers schreeuwen “Los!”, goalies plukken ballen met louter gevoel uit de lucht en zo kan ik nog wel even doorgaan. En misschien het grootste verschil van allemaal: goalies staan in tegenstelling tot keepers midden in het team. Eerst waren ze keeper en stonden achteraan. Net zoals drummer Dave Grohl van Nirwana achteraan stond, maar na verloop van tijd schoof hij op naar voren in de Foo Fighters. En met Hidde is hetzelfde gebeurd. Hondstrouw vanaf de HZVV-jeugd is hij door de jaren heen in het eerste van HZVV opgeschoven naar frontman en geeft het begrip vaste waarde een nieuwe betekenis. Hij is goalie geworden dat is slechts voor weinigen weggelegd. Iedere trainer begint met Hidde op het bord en bouwt daar zijn team omheen. En dat zal de komende jaren nog wel even zo zijn. Want goalies gaan heel lang mee. Ik zie Hidde op zijn veertigste met HZVV in de Tweede Divisie nog met gemak ballen uitgooien naar  spitsen die daar meteen uit scoren. ‘De achtste assist van Hidde Streutker dit seizoen,’ zegt de speaker dan. En twee old time HZVV-fans langs de kant vullen dat aan met: ‘Hidde is altijd al een bijzonder jongen geweest.’

Tieme Woldman