(Foto: Hoogeveensche Courant)

Het RIVM heeft op dit moment heel andere zaken aan het hoofd, maar anders zou ik hen dringend verzoeken om een uitgebreid onderzoek in Pesse uit te voeren. Want was is er in vredesnaam aan de hand in Pesse? En dan doel ik op de voetballers van Pesse zondag. Met 1600 inwoners zouden zij een stabiele middenmoter in de vierde klasse moeten zijn. Met misschien af en toe een uitschieter. Bijvoorbeeld een keer met wat mazzel via de nacompetitie promoveren om vervolgens een seizoen lang onderaan de derde klasse te bungelen en daarna weer af te zakken naar de oude vertrouwde vierde klasse. Pesse zou zich daar absoluut niet voor hoeven te schamen en het zou heel logisch zijn als de voetbalgeschiedenis van Pesse zich zo voltrekt.

Maar de werkelijkheid is anders. Heel anders.

Vorig seizoen werd Pesse namelijk met vlag en wimpel, met overmacht, met een straatlengte voorsprong, met twee vingers in de neus en met alle andere superlatieven die je maar kunt bedenken kampioen in de vierde klasse. Oké, denk je dan, dat is heel bijzonder maar het kan nog net een uitschieter zijn. Dus geniet ervan zolang het duurt en het seizoen daarop is alles weer normaal met Pesse in de vierde klasse.

Niet dus, want zoals ik al zei: de werkelijkheid is heel anders.

Want Pesse ging tot aan de coronastop gewoon vrolijk door in de derde klasse. Met vlag en wimpel en al die andere dingen was Pesse fluitend op weg om ook daar kampioen te worden. Ja, ik moest deze regel ook even een paar keer teruglezen toen ik ‘m typte, maar hij staat er echt. Pesse zou absoluut kampioen zijn geworden in de derde klasse.

En hier begint het op z’n zachts gezegd wonderbaarlijk te worden.

Want slechts 1600 inwoners – waarvan driekwart ook nog eens vrouw, kind of bejaard is – om voetballers uit te putten en dan de derde klasse domineren alsof je het Liverpool van Drenthe bent? Dat gaat tegen alle voetballogica in en daarom mijn roep om een onderzoek. Want wat is er in vredesnaam aan de hand in Pesse? Waardoor voetballen ze daar alles en iedereen naar huis? Cynici zullen wellicht zeggen dat Pesse een stel goede voetballers bij elkaar gekocht heeft, maar dat is mij te goedkoop. Ik wil diepgravend onderzoek. Tot op de bodem. Dus zit er iets magisch in het drinkwater in Pesse? Of is er een lokale kruidendokter die een ‘Asterix en Obelix’-drankje brouwt dat de voetballers vóór iedere wedstrijd innemen? Of moet het in een heel andere hoek gezocht worden? Uit de laatste biografie van Johan Cruijff lezen we dat hij graag buiten de echtelijke pot piste. Nummer 14 krijgt ineens een heel andere betekenis als je dat tegen de Kama Sutra aanhoudt en Ajax doet in de zomer altijd Drenthe aan. Dus heeft Cruijff in één van die zomers ooit in Pesse zijn sporen achtergelaten en komen zijn genen nu allemaal bij elkaar in het eerste van Pesse? Het zou zomaar kunnen. Ik verdenk aanvoerder Arjan Kleine er bijvoorbeeld van dat hij in de rust uitspraken doet als “Om te winnen moet je niet verliezen” en “Zolang ik geen ongelijk heb, heb ik gelijk” en als dat zo is dan voel je aan je klompen van wie hij dat heeft. Toch wil je zoiets zeker weten, dus als de coronacrisis voorbij is, strijkt het RIVM in Pesse neer. De uitslag laat nog wel even op zich wachten, in de tussentijd genieten we als de competitie weer van start gaat gewoon verder van het wonder van Pesse.

Tieme Woldman