Foto: VV Hoogeveen

Net op het moment dat heel Hoogeveen massaal aan het mixen van Margarita-cocktails was geslagen, kaapte Almere City FC topschutter Jearl Margaritha bij hoofdklasser Hoogeveen vandaan. Dankzij Jearl was Hoogeveen winterkampioen in de hoofdklasse A en konden de lokale slijterijen de tequila niet aanslepen. Iedereen proostte al op het aanstaande kampioenschap en verheugde zich op de Derde Divisie. Met Jearl die vrijwel iedere wedstrijd één of meer keer scoorde, was dat appeltje-eitje. De banden van de platte kar waren al opgepompt, het ontwerp voor de kampioenschap T-shirts was al klaar en zangeres Essie broedde al op een naar Hoogeveen aangepaste tekst van ABBA’s The Winner Takes It All.

Maar toen werd het winter. Wat jaargetijde, tenminste. Want in heel Nederland is geen sneeuwvlok te bekennen en neemt geen trekvogel nog de moeite om naar het zuiden te verkassen. Behalve in Hoogeveen want daar werd men overvallen door een gure ijskoude wind uit het zuidwesten, om precies te zijn vanuit de richting van Almere. De zaakwaarnemer van Hoogeveen-spits Margaritha sloot een deal met Almere City FC en Margaritha vertrok per direct naar Almere. Op het PWZ-toernooi nam hij in stijl afscheid, maar in Hoogeveen was de stemming toen al spreekwoordelijk ver onder nul gezakt. Want wat iedereen vermoedde, speelt zich nu in de tweede seizoenhelft af: zonder Margaritha is Hoogeveen titelkandidaat af. Hoogeveen staat nu derde en lijkt eerder op weg naar de middenmoot dan weer naar boven. De platte kar is stilletjes weer naar binnen gerold, de drukkerij is afgebeld en zangeres Essie probeert contacten te leggen met Hollandia en JOS Watergraafsmeer voor het geval zij kampioen worden.

Hoogeveen blijft achter met een collectieve kater die met geen enkel huis-tuin-en-keukenmiddel weg te spoelen is. En ik leef met Hoogeveen mee. Al begrijp ik ook de keuze van Jearl Margaritha. Hij kwam van de jeugd van Emmen naar Hoogeveen en wil graag prof worden en lijkt daar het talent voor te hebben. Dus gun ik hem zijn transfer naar Almere City, alleen niet midden in het seizoen. Ik weet dat de regels het toestaan, maar Almere had Margaritha pas aan het einde van seizoen moeten overnemen. Hij heeft nog niet in de Almeerse hoofdmacht gespeeld en dus was er geen noodzaak om hem lopende het seizoen over te nemen. Dit soort transfers pakt uit als een vorm van competitievervalsing. Wat mij betreft staat de amateursectie van de KNVB op en regelen zij met de profs dat die alleen ingeval van aantoonbare nood gedurende het seizoen spelers bij amateurs weg mogen halen. Het amateurvoetbal moet leverancier zijn voor profclubs en niet een stropersplek.

 

Tieme Woldman