Ik woon al een tijd niet meer in Hoogeveen en weet dus niet uit eerste hand hoe gevoelig een transfer van HZVV naar De Weide ligt, maar de gewoonste zaak van de wereld zal het vast niet zijn. Ook al spelen HZVV en De Weide in verschillende klassen, rivaliteit tussen stadsgenoten zit overal van nature in het DNA. De Hoogeveeners kennende zal een transfer van rood naar groen niet zo verafschuwd worden als een transfer van Atletico naar Real of van United naar City, maar helemaal onverschillig zal het ze ook niet laten. Ik ben van de generatie dat ik Karel Liklikwatil nog bij Hoogeveen zag voetballen en niet dat daar ooit sprake is van geweest, maar Karel vertelde mij ooit dat een overgang naar HZVV hem minstens vier nieuwe autobanden zou kosten.

Misschien overdreef Karel een beetje, maar een tijdje iedere nacht zijn autobanden leeg laten lopen, acht ik mogelijk. Tel daar de tegenwoordige invloed van social media bij op en u zult het met mij eens zijn dat voorzichtigheid bij zulke transfers verstandig is. Helemaal tijdens de besprekingen als de uitkomst nog onzeker is. Juist daarom ben ik altijd benieuwd naar hoe zoiets gaat. Neem nu Tim Mulder en Milan Ronkes die volgend seizoen van HZVV naar De Weide overstappen. Waar hebben de besprekingen over hun transfers plaatsgevonden? Hoe hebben zijn de gesprekken geheim gehouden en hoe gingen die eraan toe? En was het een een-tweetje van Tim en Milan of was het toeval dat ze beiden tegelijk overstappen? Ik kan het natuurlijk aan ze vragen, maar een beetje fantaseren is veel leuker. Want ik zie Tim en Milan al met hoodies op in hun auto’s stappen en ergens naar een donkere parkeerplek in Fluitenberg rijden. Daar stappen ze over in een geblindeerde auto die met gierende banden richting Assen rijdt. Onderweg wordt geen woord gezegd. De bijrijder kijkt steeds om of ze niet achtervolgd worden door de Hoogeveensche Courant of Niels Dijkhuizen van RTV Drenthe. Bij Spier razen ze de snelweg af. Op de parkeerplaats bij Van der Valk worden Tim en Milan via de achteringang naar binnen geleid. Even later kloppen ze op de deur van een hotelkamer. Binnen zegt de voorzitter van De Weide dat de kamer onderzocht is op afluisterapparatuur en dat alles safe is. Opgelucht doen Tim en Milan hun hoodies af. Het gesprek blijft natuurlijk diep geheim al stel ik mij voor dat de voorzitter aan het eind zegt dat hij het transfernieuws ‘gecontroleerd’ via voetbalhoogeveen.nl naar buiten zal brengen en dat het verstandig is als Tim en Milan de eerste weken daarna als vrijwilliger bij het Leger des Heils in Amsterdam gaan werken waar ze ook kunnen slapen. “Daarna is de storm wel overgewaaid,” drukt de voorzitter de jongens op het hart als ze weer de geblindeerde auto instappen.

Grote kans dat het in werkelijkheid allemaal veel saaier is verlopen, maar dat wil ik niet weten. Ik hou net als cabaretier Herman Finkers van een beetje spanning en reuring en het zou Herman vast en zeker verleiden tot de uitspraak: “Een transfer van rood naar groen, in Hoogeveen is altijd wat te doen.”

Tieme Woldman