Foto: Jochem van de Weg

Jonge kinderen in Engeland, Schotland en Noord-Ierland mogen niet meer koppen tijdens voetbaltrainingen. Dat hebben de voetbalbonden van de betreffende landen aangekondigd. Het gaat om kinderen tot elf jaar. Voor jeugdspelers tussen elf en zestien jaar zal koppen geleidelijk aan geïntroduceerd worden. Moet de KNVB ook deze maatregel nemen?

De stap is genomen naar aanleiding van onderzoek van de Universiteit van Glasgow, waarin naar voren kwam dat voormalig profvoetballers meer risico lopen op hersenaandoeningen als Alzheimer, Parkinson en ALS. Daarom moeten kinderen minder vaak gaan koppen en moeten de ballen minder hard worden opgepompt, is het devies van de voetbalbonden. Bij de Onder-12 en Onder-13 wordt koppen bijvoorbeeld beperkt tot één keer per week met maximaal vijf kopballen.

De jongste leeftijdsgroepen mogen helemaal niet meer koppen tijdens trainingen. ‘Uit ons onderzoek is gebleken dat er in wedstrijden op die leeftijd nauwelijks gekopt wordt, daarom hebben we deze richtlijnen gericht op de trainingen’, sprak Mark Bullingham van de Engelse FA. ‘We willen het plezier dat kinderen beleven aan het beoefenen van deze sport niet beperken. We willen trainers helpen om herhaaldelijk en onnodig koppen zo veel mogelijk te verminderen in het jeugdvoetbal.’

De KNVB heeft zich nog niet uitgelaten over de kwestie. Wat vind jij over het koppen bij het (jeugd)voetbal? Reageer hieronder en vul de pole in.

Moet de KNVB het koppen in het jeugdvoetbal ook verbieden?

View Results

Laden ... Laden ...