De ontknoping van de finale van het grootste zaalvoetbaltoernooi van Nederland staat voor de deur. Morgen zullen zes ploegen met elkaar de strijd aangaan om de prestigieuze, felbegeerde titel van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. VV Hoogeveen (zon) en VV Noordscheschut zijn van de partij en zullen in een bomvolle sporthal Angelslo niets anders willen dan hun titelaspiraties waarmaken.

Het is een dag die in de agenda’s van vele voetbalsupporters uit Drenthe, Groningen en Overijssel al maanden staat omcirkelt. De finaledag van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. Honderd ploegen namen op 28 december jongstleden deel aan de 43ste editie van het immens populaire toernooi. Van dat grote aantal teams zijn er nu nog 6 in de race om de titel. Deze zes ploegen zijn Noordscheschut, Hoogeveen (zon), MSC (zon), Alcides, Gramsbergen en ASVB. Van dit rijtje teams hebben de eerstgenoemde drie clubs het toernooi als eens gewonnen, de andere drie hebben zich nog nooit tot winnaar weten te kronen. Mocht VV Hoogeveen (zon) er met de eerste plaats vandoor gaan morgen dan schaart het zich in een illuster rijtje. De Hoofdklasser zal dan, net als recordwinnaars HODO en het dit jaar afwezige HZVV, het toernooi voor de zesde keer winnen.

Hoe verloopt zo’n finaledag?
De finaledag van het Protos Weering Zaalvoetbal doet qua aantal uur niet onder voor een werkdag. De organisatie gooit om 10:00 de deuren van de sporthal open, maar de meeste supporters staan al geruime tijd van te voren in de rij om als een van de eersten de zaal te kunnen betreden. Wanneer zij voor de supporters van andere teams aan zijn kunnen zij namelijk een tribunevak naar keuze ‘claimen’ door middel van linten, spandoeken en andere versieringen. Wanneer iedereen een plaatsje heeft gevonden en de zaal versiert is vindt om 11:00 de opening en de loting van de poules plaats. Dit zal volgens de planning een kwartier in beslag nemen. Wanneer dit gedaan is zullen de deelnemende zes ploegen worden voorgesteld aan het publiek. Om 11:30 gaat dan toch echt de eerste poulewedstrijd van start. Nadat alle poulewedstrijden zijn afgewerkt gaan we door met de kruisfinales. Wanneer de finalisten bekend zijn wordt er achtereenvolgend gespeeld om de vijfde & zesde en derde & vierde plaats. Mocht u door uw prestaties in de kantine de spelers van de finalisten vergeten dan is dat geen enkel probleem. Voorafgaand aan de finale worden zij opnieuw aan uw voorgesteld. Volgens planning zal de finale om 17:00 van start gaan. De wedstrijd wordt gespeeld in twee blokken van twintig minuten. Na afloop van de finale vindt de prijsuitreiking plaats en zit het officiële gedeelte er rond 18:00 op.

VV Hoogeveen (zon)
VV Hoogeveen (zon) begon met tien opeenvolgende overwinning bijzonder goed aan het toernooi. De Hoofdklasser verloor tot nu toe echter alleen van Alcides en moest daardoor afgelopen woensdag opdraven tijdens de tussenronde. In de tussenronde kende Hoogeveen (zon) maar weinig lastige momenten. Met twaalf punten uit vier duels staat de blauwwitte formatie uit Hoogeveen meer dan verdiend in de finale. De hoop van de Hoogeveen-supporters zal morgen zijn gevestigd op topscoorder Björn Zwikker en smaakmaker Jearl Margaritha, die het seizoen zal afmaken bij eerstedivisionist Almere City.

VV Noordscheschut
Bij Noordscheschut verliep de aanloop naar de finale deze editie wat moeizamer dan andere jaargangen. In de kwartfinale verloor Noordscheschut hard van titelhouder MSC waardoor het op de tweede plaats eindigde en de halve finale moest spelen in de Citadel in Dedemsvaart. Hier leek het erop dat Hoogeveen (zat) zou gaan stunten door bovenaan in de poule te eindigen. Noordscheschut rechtte echter de rug en wist Elim met maar liefst 5-0 te verslaan waardoor zij op doelsaldo de concurrent uit Hoogeveen voorbij streefden op doelsaldo en zich voor de vijfde keer op rij verzekerden van een plek in de finale.

MSC & Alcides
De Meppeler ploegen MSC en Alcides kwamen elkaar in de eerste ronde van het toernooi al tegen. In topsporthal Ezinge versloeg Alcides titelhouder MSC met 2-3. Zoals eerder genoemd won Alcides in de halve finale ook al van een andere finalist, namelijk VV Hoogeveen (zon), en dus lijken de geelzwarten uit Meppel er voorafgaand aan de finale goed op te staan. Maar in het verleden geboekte resultaten bieden ook tijdens het PWZ-toernooi geen enkele garantie voor de toekomst. MSC wist tijdens de kwart- en halve finale zich te kronen tot poulewinnaar in het Activum in Hoogeveen en zal morgen proberen het toernooi voor de tweede keer op rij te winnen. Iets dat deze eeuw alleen HODO (2001/2002 & 2002/2003) is gelukt.

Gramsbergen & ASVB
ASVB uit Blijham en Gramsbergen zijn de grote onbekenden deze finale. Voor laatstgenoemde is het de eerste keer dat de ploeg is doorgedrongen tot de finale. De groenwitten eindigde in elke ronde bovenaan in de poule en waren in de halve finale onder andere te sterk voor De Weide en SV Pesse. ASVB deed vorig jaar voor het eerste mee aan het toernooi. ‘De Witte Muizen’ maakten destijds indruk met een vierde plaats, maar zullen dit jaar een gooi naar de titel willen doen.

SCHEMA FINALEDAG

10.00 uur – Zaal open
11.00 uur – Opening en loting poule-indeling
11.15 uur – Voorstellen deelnemende teams
11.30 uur – Aanvang poulewedstrijden
14.30 uur – Kruisfinales
15.30 uur – Wedstrijd om de vijfde en zesde plaats
16.00 uur – Wedstrijd om de derde en vierde plaats
16.45 uur – Voorstellen finalisten
17.00 uur – Wedstrijd om de eerste en tweede plaats
17.45 uur – Prijsuitreiking door de directeur van Tuindeco International